Adiabatische koeling
Alles over de meest duurzame, natuurlijke vorm van koeling

Adiabatisch koelen, ofwel verdampingskoeling, is een effectieve manier om lucht te koelen. De lucht binnen wordt gekoeld door het laten verdampen van water. Het is een energiezuiniger en duurzamer alternatief voor gewone airconditioning. Deze manier van koelen is, afhankelijk van de hoeveelheid luchtflow, tot maar liefst 90% efficiënter. En wordt al eeuwen toegepast.

Wat is adiabatische koeling

Adiabatische koeling is gebaseerd op de verdamping van water in passerende lucht of openlucht. De energie, die nodig is voor het verdampen van water, wordt onttrokken aan de lucht. Waardoor de lucht afkoelt. Dit principe komt ook in de natuur voor en werd al in het verre verleden door de mens toegepast.

Hoe werkt adiabatische koeling?
De lucht wordt afgekoeld door het verdampen van water. Het verdampen van 1 liter water levert 680watt aan koeling op. Adiabatische koeling wordt effectiever als de buitentemperatuur toeneemt, zonder dat het elektrische verbruik toeneemt. Dit is het tegenovergestelde van mechanische koeling, zoals deze wordt toegepast bij warmtepompen en airconditioning units. Met adiabatische koeling kan, ook in Nederland bij een buitentemperatuur boven de 30°C het binnenklimaat met 10°C of meer worden afgekoeld. Dit verkoelende effect ervaren we ook na een onweersbui of bij een waterval.

Wat kun je met adiabatische koeling

Er zijn 2 verschillende methodes van adiabatische koeling: Directe en indirecte adiabatische koeling. 

Bij directe systemen wordt de lucht die gekoeld moet worden (meestal buitenlucht) door een met water verzadigd pakket of fijne waternevel gezogen. De luchtweerstand van de directe adiabatische koelsectie is nihil. Daardoor hoeft er nauwelijks extra energie aan de toevoerventilator toegevoegd te worden. Hierdoor is het energiegebruik van het systeem beperkt. Zo is 1 kW energie voldoende om 10.000 m³/uur af te koelen. De relatieve vochtigheid wordt hierdoor overigens wel hoger.

Bij indirecte adiabatische koelingen komt gekoelde lucht niet rechtstreeks in de ruimte, maar wordt de koude lucht via een warmtewisselaar overgebracht op een andere luchtstroom (meestal buitenlucht). Hiervoor wordt vaak de retourlucht gebruikt . Voor dit complexere principe wordt gekozen, als een hogere relatieve vochtigheid in de te koelen ruimte niet gewenst is. Indirecte adiabatische koeling werkt dus met twee luchtstromen: de bevochtigde proceslucht en de te koelen inblaaslucht. De proceslucht wordt bevochtigd en door de warmtewisselaar gevoerd; staat daar vervolgens zijn koude af aan de warmtewisselaar en wordt vervolgens afgevoerd naar buiten. In de warmtewisselaar kan de inblaaslucht afkoelen door de koude uitwisseling met de wisselaar zonder vocht toe te voegen aan de inblaaslucht. (zie de visuele tekening links)

SKV van Aire Fresh Systems, heel geschikt voor toepassing in datacenters

Welke mogelijkheden heeft Aire Fresh Systems

De adiabatische koelingtechniek is uitermate geschikt voor het duurzaam, energiezuinig, verkoelen van productielocaties in metaal, kunststof, automotive, datacenters, grote distributiecentra, kantoren, supermarkten en musea.

We zijn de jarenlange partners van internationale leveranciers en producenten van luchtbevochtigingsapparatuur: Danfoss, Neptronic, Miatech, Ucan, Vapac, Hygromatik. Door combinatie van ervaring, persoonlijke drive en moderne mindset, zijn wij in staat om maatwerk te leveren op het gebied van adiabatische koeling. We zetten hiervoor onze producten SKV verdampings- contact- bevochtiger, SKH hogedruk verneveling en SKL de lage druk verneveling in.

Wat bieden wij?

Met de producten die wij in de Benelux en een deel van Duitsland vertegenwoordigen, hebben wij een duidelijk assortiment, dat op vele vragen een passende oplossing biedt. Daardoor kunnen wij jou het juiste advies geven op basis van de juiste bevochtigingsmethode en gebaseerd op het besproken eisenpakket. Hiervoor stellen we een aantal tools ter beschikking, waardoor voor een standaardoplossing snel een kundige offerte of levering mogelijk is.

Heb je vragen? Wij helpen je graag!

Select Language
nl_NLDutch