Veelgestelde vragen

Algemeen

Wat is adiabatische koeling?

Adiabatische koeling is gebaseerd op de verdamping van water in passerende lucht of openlucht. De energie die nodig is voor het verdampen van water wordt onttrokken aan de lucht. Waardoor de lucht afkoelt. Dit principe komt ook in de natuur voor en werd al in het verre verleden door de mens toegepast.
Direct en indirect
Er zijn twee methoden van adiabatische koeling: direct en indirect. In beide gevallen wordt lucht afgekoeld door het verdampen van water. Het verdampen van 1 liter water levert 680watt aan koeling op. Adiabatische koeling wordt effectiever als de buitentemperatuur toeneemt, zonder dat het elektrische verbruik toeneemt. Dit is het tegenovergestelde van mechanische koeling, zoals deze wordt toegepast bij warmtepompen en airconditioning units. Met adiabatische koeling kan, ook in Nederland, bij een buitentemperatuur boven de 30°C het binnenklimaat met 10°C of meer worden afgekoeld. Dit verkoelende  effect ervaren we ook na een onweersbui of bij een waterval.

Wat is luchtbevochtiging?

Het toevoegen van water aan de lucht!  De natuur is continue bezig om de balans te bewaren. Daardoor droogt de was als je hem ophangt en worden zachte koekjes hard als je ze niet verpakt!

Om deze processen te beïnvloeden is er bevochtigingsapparatuur die je kunt indelen in 2 hoofdgroepen: koude en warme bevochtigers. De site is hierop ingedeeld. Je vindt per groep de productvarianten die verschillen in capaciteit en toepassingsgebied voor de juiste luchtbevochtiging.

Wat is het verschil tussen koude en warme bevochtigers:
– Koude bevochtigers, onttrekken de warmte om water te verdampen uit de passerende lucht of omgeving en verkoelen ook de lucht. Wij noemen dit adiabatische bevochtigers.
– Warme bevochtigers hebben geen verkoelend effect op de omgeving. De energie om water te verdampen wordt geleverd door de bevochtiger zelf. Wij noemen dit stoombevochtigers.

Welke bevochtiger is de beste?

De beste bevochtiger is degene die uw specifieke uitdaging wegneemt en voldoet aan de eisen gesteld zijn.  Dit is in ieder situatie anders en daarom is het belangrijk dat u advies inwint bij een expert.  Wij zijn al meer dan 30 jaar bezig met luchtvochtigheid in allerlei processen en toepassingen. neem contact met ons op als u een vraag heeft of een advies wenst. 

Select Language
nl_NLDutch