Een goede luchtbevochtiging is belangrijk om het voedselbereidingsproces goed te laten verlopen.
Voedingsmiddelen industrie
Betere opbrengst door bevochtiging in de food productie

Door gebruik te maken van luchtbevochtiging en adiabatische koeling loopt het productieproces en opslag in de voedingsmiddelen industrie veel beter. Bij een juiste luchtvochtigheid hapert het productieproces namelijk niet. 

Gratis advies op maat

Betere kwaliteit en versheid van producten

Verse producten worden aan het einde van hun cyclus tentoongesteld in de speciaalzaak of supermarkt. Het is belangrijk dat, ook in de eindfase, de producten in een perfecte omgeving liggen, zodat ze kwalitatief vers blijven. Te droge lucht versnelt het verouderingsproces van vruchten, groente, vis en vlees. De toepassing van luchtbevochtiging en adiabatische koeling zorgt ervoor dat er minder kwaliteits- en gewichtsverlies optreedt. En producten blijven langer verkoopbaar. Leveren meer opbrengst op en minder verspilling. Bovendien bereik je er een duurzamere bedrijfsvoering mee.

Betere versheid fruit door gebruik van luchtbevochtigings apparatuur van Aire Fresh Systems
Optimaal productieproces brood en banket door toepassing luchtvochtigheidapparatuur van Aire Fresh Systems

Optimale condities voor goedlopend productieproces

Een correcte vochtigheid draagt bij aan een beter eindproduct met minder verspilling en uitval in veel productieprocessen in de voedingsmiddelen industrie. Wat correct is varieert per toepassing.
Bijvoorbeeld: bij het bakken van brood start je met een hoge luchtvochtigheid tijdens de fermentatie van het deeg. Dit stimuleert het activeringsproces van het gistdeeg en voorkomt huidvorming. Tijdens het bakken beïnvloedt de luchtvochtigheid van de oven de consistentie van het bakken. Dit voorkomt dat er te snel een korst ontstaat die openbarst. Verhoog de laatste paar minuten van het bakken de luchtvochtigheid kort. Dan wordt het brood lekker knapperig en krijgt het haar glanzende oppervlak. Bij de productie van koekjes, zoals wafels, zorgt een juiste luchtvochtigheid (>75%rH) ervoor dat de wafels goed rijzen zonder dat ze uitdrogen.

Ook voor het personeel is het aangenamer werken. Want bij de juiste bevochtiging van de productieruimte, waar alle grondstoffen in de mengbak gedaan worden, slaat de meelstof neer en komt niet in de lucht. Hierdoor blijft het niet in de lucht rondzweven. En hebben de bakkers minder last van geïrriteerde luchtwegen, ogen of bakkersallergie. Ook (elektrische) apparatuur beschadigt minder snel.

Andere toepassingen zijn: champignonnenkweek, kaasrijping en -productie, vleesverwerking, worstproductie en visverwerking.

Verlengd houdbaarheid bij opslag & rijpen

De juiste luchtvochtigheid is bij veel langdurige opslag en rijpingsprocessen een belangrijke parameter om optimaal rendement te halen van de geoogste producten. En zo verspillingen te voorkomen.
Dit is bij harde fruitsoorten, als peren en appels, al een factor. Maar nog veel meer bij exotisch fruit, zoals bananen, mango`s, avocado’s en ananassen. De relatieve luchtvochtigheid dient hier tussen de 75 – 95%rV te blijven om openbarsten, verkleuren, etc. te voorkomen. Dit kun je met een adiabatisch koel- en luchtbevochtigingssysteem heel goed inregelen.
Ook de opslagruimtes van koude kaas heeft een relatieve luchtvochtigheid van 95%rV (tussen de 75-95%rV) nodig. Zodat de aroma en de smaak van de kaas tijdens het rijpingsproces goed gaat ontwikkelen. Dit is ook nodig om korstvorming en openbarsten te voorkomen. De temperatuur moet constant gehouden worden tussen 2 – 15°C.

 

Wij bieden maatwerk oplossingen

Voor het bevochtigen van de food productie, opslag en kweekproducten heeft Aire Fresh Systems meerdere maatwerk oplossingen, afhankelijk van de soort productie, kweek of opslag.

Deze adiabatische koelers en stoombevochtigers zijn geschikt:
Ultrasone luchtbevochtigers – de zeer fijne “dry mist” wordt snel opgenomen in de lucht, zeer laag energieverbruik ten opzichte van stoombevochtiging
SKE – de betrouwbare low TCO luchtbevochtiger

Met bijna 30 jaar ervaring in de bevochtiging van food productie, opslag en kweekproducten bieden we een passende oplossing voor iedere uitdaging. Wij adviseren en leveren onze producten conform de van toepassing zijnde wetgeving en normen. Wij adviseren je graag op maat.

Gratis advies op maat

Select Language
nl_NLDutch